Blog | 10 juli 2023

Reclamebureau, marketingbureau of marketing business consultants: wat is het verschil?

marketing en business consultants bezig met corporate website

Wanneer je als ondernemer of commercieel directeur op zoek bent naar een partij die je helpt bij bedrijfsgroei en/of marketingstrategie, dan kom je in je zoektocht al snel in een jungle aan bedrijven terecht. Bedrijven met meerdere termen zoals reclamebureaus, marketingbureaus en marketing & business consultants komen naar voren. Hoewel deze bedrijven zich alle drie richten op het vergroten van naamsbekendheid door middel van marketing, hebben ze elk hun eigen kenmerken en expertise en mogen daarom niet met elkaar verward worden. In dit blog helpen we de onduidelijkheid over deze termen de wereld uit door het verschil te laten zien tussen een reclamebureau, marketingbureau en marketing & business consultants. Zo krijg jij een duidelijk beeld van welk bedrijf er past bij jouw specifieke behoeften.

Waarom marketing? De noodzaak van marketing(bureaus) voor het MKB

We vallen maar meteen met de deur in huis: wie zakelijk echt wil slagen in de moderne wereld, moet er op een bepaald punt aan gaan geloven dat het inzetten van (online) marketing onontkoombaar is. Een duizelingwekkende 89% van alle beslissers binnen de B2B maakt gebruik van digitale kanalen tijdens hun zoektocht naar geschikte aanbieders of dienstverleners. Online aanwezigheid op de juiste momenten, met de juiste boodschap voor jouw doelgroep, is dus cruciaal. We zijn op het punt gekomen dat het do or die is. Maar, hoe haalbaar is het voor de gemiddelde MKB’er zonder kennis, middelen of prioriteit om marketing effectief in te zetten? Een bureau kan het antwoord zijn.

Het verschil in bureaus

Nu we weten waarom partnerships met bureaus essentieel zijn voor MKB’ers die zoeken naar hulp bij zichtbaarheid, naamsbekendheid vergroten of bedrijfsgroei, is de grote vraag: wat voor type bureau werkt dan voor jou? Om hier een keuze in te maken, is het van belang eerst goed het verschil te weten tussen de definitie van een reclamebureau, marketingbureau en marketing & business consultants.

  • Reclamebureau:

Het ene reclamebureau is het andere niet, maar kort gezegd komt het hierop neer: een reclamebureau maakt mooie plaatjes. Reclamebureaus worden vaak ingezet door bedrijven die het doel hebben gericht de zichtbaarheid en naamsbekendheid van hun merk te vergroten met mooie plaatjes. Dit kan in de vorm van een logo, ontwerpen voor drukwerk of signing, maar ook in de vorm van (online) campagnes. Denk hierbij aan zowel tijdelijke acties (zoals de weekaanbiedingen van de AH) of het delen van de algemene missie van een bedrijf (zoals Even Apeldoorn Bellen een tijdloze boodschap is). Een reclamebureau is vaak maar in één ding gespecialiseerd, namelijk: het ontwikkelen van deze reclame-uitingen. Maar wat als je méér wilt dan het vergroten van zichtbaarheid en naamsbekendheid? En meer wil inzetten op het creëren van merkvoorkeur en het genereren van conversie of één hele specifieke doelgroep? Tot wie wend je je dan?

  • Marketingbureau:

In tegenstelling tot een reclamebureau, kun je ervan uitgaan dat een marketingbureau méér doet dan enkel de ontwikkeling van mooie reclame-uitingen. Daaraan vooraf gaat toch vaak eerst een marketingadvies, specifiek gericht op jouw marketingvraagstuk. Hierin verdiepen ze zich vaak (oppervlakkig) in de materie die ervoor nodig is jouw vraagstuk om te zetten naar middelen, zoals: wat zijn jouw doelen, wat is jouw doelgroep en welke creatieve boodschap kiezen we? Hoewel marketingbureaus vaak ook specialismes hebben (grafisch, technisch, social media, SEO of SEA), kun je ervan uitgaan dat een marketingbureau breder in middelen denkt dan een reclamebureau, en je hierin ook voorziet van advies welke middelen het beste aansluiten bij het behalen van jouw marketingdoelstellingen.

  • Marketing business consultants:

En dan zijn er marketing & business consultants. De Remi’s van de industrie; helemaal alleen op de wereld. Marketing & business consultants maken óók mooie plaatjes en zetten óók middelen in om de doelstellingen van klanten te behalen, maar het verschil is dit: waar reclame en marketingbureaus vaak in de doe-stand gaan en staan te popelen om te beginnen, vragen de marketing & business consultants zich eerst af: wat is de vraag áchter de vraag?  Wat wil je er écht mee bereiken? En waar wil je staan, nu en over 5 jaar? De ervaring leert dat hetgeen wat men denkt nodig te hebben en dat wat men vaak echt nodig heeft, mijlenver uit elkaar liggen.

Marketing & business consultants brengen jouw vraagstuk in kaart, onderzoeken de business opportunities in de markt, verbeterpunten in jouw cijfers en vinden jouw ware en unieke identiteit in jouw verhaal.

Wat dit oplevert is een complete, pragmatische en toekomstbestendige marketingaanpak met weldoordachte middelen waarin een holistische kijk op het bedrijf centraal staat. Marketing staat hiermee niet langer meer op zichzelf, maar is direct verbonden met sales (marketing en sales hebben in wezen hetzelfde doel) en ondernemerschap. Het zorgt er zelfs voor dat marketing niet iets is van hogerhand, maar intern gedragen wordt  door jouw medewerkers. Het geeft houvast, structuur, discipline, ontzorging en het zorgt ervoor dat jouw marketinginvestering optimaal wordt benut. (niet langer meer geld uitgeven aan kanalen die niet van waarde zijn voor jouw doelgroep!).  Kortom, marketing & consultants maken het verschil!

Model over het verschil tussen een reclamebureau, marketingbureau en marketing business consultants.

Waarom marketing business consultants?

Heb je een marketingbureau op het oog? Dan is het slim om eens te kijken naar de medewerkers. Want de samenstelling van het team, verraadt wat voor soort oplossing je krijgt. Zijn het bijvoorbeeld veelal techneuten en IT-ers? Dan krijg je een technische oplossing. Zijn het met name grafisch vormgevers en designers? Dan krijg je een visuele oplossing. Wil je jouw marketing het liefst koppelen aan het behalen van jouw bedrijfsdoelstellingen? Dan vraagt dat in de eerste plaats om strategen die vervolgens de juiste specialisten selecteren voor de realisatie. De mensen maken het team, en het team wordt onderdeel van jouw organisatie. Selecteer ze zoals je je eigen personeel ook zou selecteren en kijk hierbij naar wat jouw organisatie nodig heeft.

Praten met één van onze marketing business consultants?

Wij denken met je mee! Neem contact op en laat je adviseren door één van onze onafhankelijke adviseurs. Zij beantwoorden al jouw vragen en vertellen je graag wat zij voor jou kunnen betekenen.

Verder lezen

Website bezoekers

Ken je 4 typen website bezoekers + handige tips

Het begrijpen van typen bezoekers die je site aantrekt opent de deur naar het optimaliseren van je online aanwezigheid. Wat de mogelijkheden zijn om ze te leren kennen en hier op in te spelen? Je leest het in deze blog over de vier typen website bezoekers.
Merkbeleving gaat om alle touchpoints

Marketingbureau kiezen? Met deze 4 inzichten kies jij het juiste bureau voor jou

Het juiste marketingbureau vinden kan een uitdaging zijn! Met deze 4 inzichten helpen we jou de juiste keuze te maken!
familiebedrijven

Waarom Nederlandse familiebedrijven kelderen op concurrentieranglijst – en hoe je dit voorkomt

Nederlandse familiebedrijven zijn steeds minder concurrerend. Hoe kom je los van lage marges, prijsdruk en concurrentiedruk? Hoe zorg je ervoor dat je toekomstbestendig blijft?

Meer weten? Zet de eerste stap!

Ben jij klaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Wij ontdekken graag, samen met jou, de vraag achter jouw vraag om jouw business écht verder te helpen. Benieuwd? Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Hoe kan ik je helpen?

marketing business consultants

Kevin Jansen
Business Development Manager